Pásztori

Magyarország északnyugati részén, a Rábaközben, Csornától 7 km-re délre, Szilsárkánytól 2 kilométerre keletre található. Területe teljesen sík, tengerszint feletti magassága 119 méter.

Legfontosabb közúti megközelítési útvonala a 86-os főút, ami a határszélétől nem messze nyugatra halad el. A főútról Szilsárkány központjában letérve, a 8423-as úton érhető el a település; ugyanez az út köti össze kelet felől Rábapordány és Bágyogszovát községekkel is. Vasútvonal nem érinti, a két legközelebbi vasúti csatlakozási lehetőség a Pápa–Csorna-vasútvonal Rábapordány megállóhelye, vagy a Győr–Sopron-vasútvonal, a Hegyeshalom–Szombathely-vasútvonal és a pápai vonal közös szakaszának Csorna vasútállomása.
Image
Első írásos említése "Paztur" alakban 1338-ból való.

A 15. században a település kettévált, és egészen a 19. század végéig külön közigazgatási egységként szerepelt Alsópásztori és Felsőpásztori néven. (Külön-, illetve kötőjellel írva, Alsó Pásztori, Alsó-Pásztori és Felső Pásztori, Felső-Pásztori alakok is előfordulnak az okiratokban.)

A 18. században Felsőpásztoriban már iskolamester és iskola is van.

A 19. század végén a két rész ismét egyesül, s elkezdődik a mezőgazdasági termelés korszerűsítése.

Egy 1895-ös összeírás szerint például Pethő Pál gazdaságában ekkor már vetőgép, cséplőgép, rosta, szecskavágó, borona és henger is volt. 1959-ben a pásztori és szilsárkányi gazdák közös termelőszövetkezetet alakítottak. Ennek jogutódja ma is működik, de ma már a magángazdaságok is jelentős szerepet játszanak mindkét községben.

A falunak önálló önkormányzata van. Iskolába a szomszédos Szilsárkányba járnak a gyerekek.

Településvezetők: 

1990–1994: Ónodi János (független)
1994–1998: Ónodi János (független)
1998–2002: Ónodi János (független)
2002–2006: Ónodi János (független)
2006–2010: Roncs Gábor (független)
2010–2014: Roncs Gábor (független)
2014–2019: Roncs Gábor (független)
2019-től: Roncs Gábor (független)

Pásztori Község hivatalos honlapja! Minden jog fenntartva!

  • 9311 Pásztori, Alsó u. 35.
  • (06 96) 536 014
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hivatali idő

Hétfő - Péntek: 7.30-16.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Kapcsolat

Please fill the required field.
Please fill the required field.
Please fill the required field.
navigate to this web-site https://www.watchesseek.com/. use this link replica watches. try this web-site replica watches. this post missreplica.com. At Discount Price www.relojespanol.es. browse around these guys https://www.rolexreplikizegarkow.pl/. see this here high quality rolex replicas. discover this aaa replica watch. useful content https://www.smartwatchesdeal.com/. you can try here cheap replica watches. Continue Reading knockoff watches. about his best fake rolex. Fast Shipping wholesale fake rolex. read more replica breitling. look at here adomegawatches.com. why not try here franck muller replica. straight from the source televisionwatches. To get more information about https://www.coffeewatches.com. look here bankbellross. nice www.sportsbreitling.com.